Eksem

Ordet eksem betyder ”koka över”. Eksem är ett samlingsbegrepp som används till flera hudåkommor, som till exempel rödhet, svullnad, torrhet, klåda, fjällning och blåsbildning. Eksem innebär att huden är inflammerad. Den är ofta också torr och skör och har därför en nedsatt förmåga att skydda mot yttre påverkan som mikroorganismer och kemikalier. Eksem börjar ofta klia men om man kliar sprids inflammationen och utslagen blir värre. Man brukar räkna med att runt 10 procent av Sveriges befolkning har någon form av eksemdiagnos.

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är den vanligaste formen av eksem och drabbar ca 20 % av alla barn. Atopiskt eksem brukar även kallas böjveckseksem, och det beror på att inflammationen gärna uppkommer i arm- och benvecken.

Hos mycket små barn kan eksemet sitta överallt på kroppen och kinderna är ett område som ofta drabbas. Ibland finns det ett samband mellan allergier, så kallade korsallergier, detta är extra vanligt bland råvaror.

Har man haft atopiskt eksem som barn är risken stor att man som vuxen utvecklar handeksem. Man har också sett ett samband mellan atopiskt eksem i barndomen och problem med torr hud och eksem som vuxen.

Irritationseksem

När huden ofta kommer i kontakt med irriterande ämnen, till exempel starka rengöringsmedel eller om man tvättar för ofta med tvål och vatten, kan den reagera med att bli torr och narig. Hudens naturliga skydd bryts ner och icke-allergiskt kontakteksem, även kallat irritationseksem, kan uppstå. Hos barn och ungdomar är kontakteksem vanligt under sportskydd, till exempel under benskydd i samband med ishockey och fotboll.

Allergiskt kontakteksem

När huden utsätts för ett allergiframkallande ämne, till exempel parfym eller nickel, kan det uppstå en allergisk reaktion från kroppens immunsystem. Ofta drabbas hela huden av allergin, inte bara det område där utslaget först visat sig. Har man en gång reagerat mot ett speciellt ämne så blir man oftast allergisk mot detta ämne även om man bara kommer i kontakt med det för en kort stund. Kontakteksem visar sig som rodnad, klåda, knottror och små blåsor och kan utvecklas till sår.

Daglig hudvård lindrar

Daglig hudvård med krämer med en hög fetthalt och utan parfym, som ger rejäl återfuktning och skydd mot yttre påverkan kan förebygga eksem eller se till att det inte blir värre. I perioder kan det vara nödvändigt att behandla med medicinska krämer och salvor för att minska symptomen.

Det kan ibland hjälpa att utarbeta en behandlingsplan i samarbete med din läkare eller hudläkare, både för vardagen och för de perioder när eksemen blossar upp.

Tips!

Använd handskar när du diskar eller städar för att bevara hudens fuktbalans.

Att tänka på vid eksem

Fuktighetskrämer är viktiga vid behandlingen av eksem. Särskilt om vintern är det viktigt att varje dag smörja in kroppen för att förebygga klåda och eksem. Tänk också på hur ofta du tvättar dig, även tvål och vatten torkar ut huden.

Concomitant use of Sildenafil with alpha-blockers can produce a hypotensive effect without, discontinuing usage as indicated. You can https://doctor-increases.com/levitra/ use this ED treatment as easily as taking it about half an hour to 45 minutes before you plan on having sex. This medication is taken 1-2 hours before the sexual activity and the kind of which they have not had before, one of the easiest ways you can treat hypertension.

Visade produkter

Du har inte visat några produkter ännu.